Tekaan Nujum Pak Belalang

IP

Barang komputer dekat kedai rumah aku lagi murah ...

salam ,

entry kali ni bukan nak kondem .. Tapi nak lepaskan rasa ketidakpuasan hati Ikram .. Actually pagi tadi Ikram pergi The Mines nak ushar-ushar external hard disk .. Almaklumlah , laptop ni pun dah agak uzur dan tunggu masa je .. Mesti ramai akan cakap beli je la yang baru .. *Ingat aku ni banyak duit macam korang ke ? ..
So, untuk meringankan beban laptop ni , Ikram perlukan hard disk untuk simpan semua file yang ada dalam laptop ni .. Maknenya , akan kurang la beban En Hp ni ...

Apa yang Ikram nak ceritakan disini ialah harga menda alah tu .. Semalam Ikram dah survey kat kedai area Serdang ni .. Paling rendah boleh dapat rm195 untuk 500gb (seagate) .. Lepas tu , ikram simpanlah niat ni dulu , mane tau kat The Mines tu lagi murah .. Almaklumlah , kat situ kan ada banyak kedai barang komputer .. Then , ramai orang cakap kat situ lagi murah dan harga standard macam kat Lowyat ..

Tup tup , bila sampai je kat sana , Ikram tawaf  la kedai yang ada .. Malangnya , semua kedai yang ditanya harga untuk 500gb semuanya >rm200 .. Padahal kat banner@kertas kedai siap tulis harga paling murah la , harga terus dari kilang la .. hmm , harga mengarut ada la ..

Lepastu , pergi cari lagi kedai lain , pastu terjumpa satu kedai yang kecik ni , Ikram pernah beli ink printer kat kedai ni .. harga siap boleh nego .. Akhirnya jumpa la portable hard disk harga kurang dari rm200 .. Dia offer rm183 untuk 500gb ( Western Digital ) .. So , Ikram beli je la .. Try nak bego lagi , tapi tak boleh .. sebab dah offer ..

Nak dijadikan cerita , kita perlu la survey dulu kat kedai-kedai berhampiran .. Bukannya semua kedai yang popular seperti kat mines tu murah ...

8 comments:

♥cutebabygirl♥ said...

murahnye RM183 utk 500GB!
brand tu ok ke? takut lanak gune jenama x femes. huhu

Ikram said...

antara brand yang top untuk external, Buffalo , WD , Seagate .. Samsung lagi murah , tapi tak digalakkan sebab senang jammed ..

Azman Roslan said...

jenama wd sangat bagus tu..

Ikram said...

yup .. member pun suggest amik wd ..
Then, dekat forum pon ramai yang jual brand ni ..

azryNaiN said...

ain gue wd n buflo smp skag ok kot.
180 utk 500 gb mmg murah!!!!

ikram kedai nie celah mane??
nk taw jugak...

Ikram said...

IT COMP SALES & SERVICE , 3rd floor ..
opposite dengan tempat jual phone yang banyak tu

monx said...

skrg ni rm199 da dapat utk 1tb
hari aku beli rm169 utk 320gb...
sekali xsampai sebulan 150 da boleh dapat 500gb...huhuhu

monx said...

skrg rm199 da boleh dapat 1tb...brand kerbau...hik3
pastu dulu aku beli rm169 utk 320gb kat mines,xsampai sebulan kat kedai lain aku nampak rm150 da boleh dapat 500gb..huhuhuh

Link Exchange